Bine ai venit la daciagroup.com
 • Română
 • English
 • Français

Reciclarea - în beneficiul tuturor

În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, constructorii și importatorii de vehicule sunt obligați să asigure colectarea vehiculelor scoase din uz printr-o rețea de colectare bine organizată. Dacia și-a creat și ea o rețea proprie de colectare a vehiculelor scoase din uz.

În România există minimum un centru de colectare agreat de Dacia în fiecare județ, iar în București există 3 asemenea centre.

Lista punctelor de colectare agreate de catre Dacia pentru vehiculele scoase din uz poate fi vizualizata aici.

Reciclarea trebuie considerată un aspect cheie de-a lungul întregii durate de viață a vehiculului. Profitând de experiența Renault în acest domeniu, Dacia se implică în toate demersurile care favorizează reciclarea vehiculelor sale. Prin urmare, Dacia se implică în activitatea de reducere a deșeurilor cât mai mult posibil. Se realizează cercetări privind tehnologiile de dezmembrare eficientă pentru vehiculele aflate la sfârșitul duratei de viață, promovând reutilizarea reziduurilor rezultate din casare și stabilirea unei strategii pentru îmbunătățirea utilizării materiilor reciclate în cazul anumitor componente ale mașinilor.

Pe durata procesului de reciclare, vehiculul este supus unui proces de extragere a:

 • materialelor reciclabile sau a celor care pot produce energie
 • pieselor reutilizabile
 • unui procent de deșeuri reziduale care vor fi stocate în centre (locuri special amenajate)

Astfel, foarte multe componente ale unui vehicul pot fi reciclate:

 • plumbul din baterii este utilizat pentru producerea altor baterii
 • uleiul uzat este retratat pentru a putea fi transformat în combustibil
 • cauciucul din pneuri poate fi reutilizat la construcția pereților anti-fonici sau pentru a servi ca sursa de energie
 • parbrizul și sticla pot fi reutilizate pentru producția fibrelor de sticlă sau chiar a sticlei
 • oțelul este reutilizat în industrie sau în construcții
 • aluminiul servește la fabricarea jantelor noi sau a motoarelor

În acest fel, putem distinge 3 tipuri de valorizare:

 • Reutilizare: pentru piesele de ocazie
 • Valorizare materială: reutilizarea unui element ca materie primă sau ca piesă de ocazie
 • Valorizare energetică: pentru producere de energie

În prezent, Dacia produce vehicule care sunt constituite în proporție de 95% din piese care pot fi reciclate. Mai mult de 95% din piesele din plastic ale vehiculului dumneavoastră sunt marcate conform normelor europene, pentru a permite identificarea materialului în momentul demontării și dezmembrării.

Dezmembrarea vehiculelor scoase din uz este o fază importantă în procesul de valorizare iar acuratețea cu care se face acest lucru determină posibilitatea reutilizării pieselor și componentelor dezmembrate. Conform normelor europene privind vehiculele scoase din uz, producătorii de automobile sunt obligați să ofere informații privind procesul de dezmembrare a vehiculelor, precum și localizarea tuturor substanțelor periculoase utilizate.

Dacia respectă această cerință și s-a alăturat cu succes celor peste 20 de producători, punând la dispoziție aceste informații printr-un sistem electronic comun – Sistemul Internațional de Informare privind Dezmembrarea. Pentru mai multe informații puteți accesa pagina web la www.idis2.com

Gesturi simple pentru o dezvoltare durabilă

Fiecare conducător auto poate contribui în felul său la protecția mediului. În faza de întreținere a vehiculului, câteva gesturi simple sunt suficiente:

 • Uleiul și piesele uzate sau schimbate nu trebuie aruncate împreună cu alte deșeuri menajere. Bateriile, filtrele sau alte piese trebuie depozitate la un organism specializat de colectare.
 • Anumite piese uzate pot fi refolosite, depozitate sau schimbate la un centru agreat Dacia, unde acestea vor fi tratate sau reciclate.

Durata de viață a vehiculului

Durata de viață a unui produs reprezintă pentru Dacia cea mai bună cale de a exprima viziunea sa asupra dezvoltării durabile, un rol foarte important ocupându-l protecția mediului.

Durata de viață a vehiculului se reflectă în câteva etape bine determinate:

 1. Proiectarea: concepția unui vehicul
 2. Producția: extragerea și producerea de materiale, fabricarea și montajul tuturor componentelor într-un vehicul, asamblarea acestuia
 3. Distribuția: perioada cuprinsă între momentul ieșirii vehiculului din uzină și vânzarea acestuia către client
 4. Utilizarea automobilului de către proprietar – cea mai lungă etapă
 5. Reciclarea: etapa finală, când vehiculul scos din uz este colectat și tratat în condiții speciale de protecție a mediului.
PrintPrintSau salvează această pagină caPDFPDFWordWord