Bine ai venit la daciagroup.com
  • Română
  • English
  • Français

Dacia, cunoscută în SUA prin intermediul a două publicaţii

Publish date: 
Marți, 9 Februarie 2016

Sursa: Curierul zilei ; autor: Antoanela Roşu

09 februarie 2016

Dacia, cunoscută în SUA prin intermediul a două publicaţii  

„Manual de bord alternativ“ în presa internaţională

 „Manualul de bord alternativ al Dacia“ prezentat la Gaudeamus a atras atenţia presei americane, el fiind lansat pe 21 noiembrie 2015. Dacia nu se comercia­li­zează pe piaţa americană, dar a ajuns cunoscută din-colo de ocean prin intermediul acestei cărţi care a fost creată şi publicată în cadrul parteneriatului cu Tîrgul de Carte Gaudeamus, unde Dacia este sponsor din 2006.

„Manualul de bord alternativ al Dacia“ este o colecţie de texte literare şi poezie semnate de scriitori, jurnalişti, lideri de opinie români şi a atras atenţia publicaţiei businessinsider.com. La sfîrşitul săptămînii trecute, site-ul a publicat un articol cu titlul „O companie de care n-aţi mai auzit pînă acum îşi reinventează manulul pe care nu l-aţi citit niciodată“.

Autorul articolului laudă stilul avangardist al ilustraţiilor şi insistă asupra asocierilor inedite dintre literatură şi folosirea centurii de siguranţă sau modul cum poţi rezolva o pană. Articolul e scris într-un ton umoristic, pe alocuri laudativ, dar şi ironic (de exemplu, face asociere între România şi o imagine din manual ce conţine o radiografie a unui cîine). Dar ceea ce punctează autorul e scopul cărţii, conceput de agenţia Publicis pentru Dacia: prin această alăturare a celor 30 de texte literare şi ilustraţii, constructorul speră ca şoferii să deschidă mai des manualul de bord al maşinii, nu doar cînd se află în situaţii de urgenţă. Nu e pentru prima dată cînd manualul literar de bord atrage atenţia presei internaţionale.

În decembrie 2015, AdWeek, cunoscuta publicaţie americană de specialitate în domeniul marketingului şi comunicării, aloca şi ea un articol „Manualul de bord alternativ al Dacia“. Articolele originale pot fi citite pe  şi pe www.adweek.com. Cheia, Comanda electrică, Centura de Siguranţă, Airbag-ul, Securitatea pentru copii, Postul de conducere, Martorii luminoşi, Levierul de viteze, Asistenţa la parcare, Ştergătoarele de geam, Încălzirea şi ventilarea, Bancheta din spate, Portbagajul, Computerul de bord, Multimedia, Bateria, Farurile, Siguranţele, Sculele, Jantele, Dimensiunile sînt capitole din manual. Scriitorii Marius Chivu, Radu Paraschivescu, Iulian Tănase, dar şi jurnaliştii Vlad Mixich, Lucian Mîndruţă, Radu Naum şi Victor Kapra, au răspuns provocării constructorului şi au imaginat în textele lor poveşti pornind de la funcţionalităţile şi echipările maşinii.

PrintPrintSau salvează această pagină caPDFPDFWordWord