Bine ai venit la daciagroup.com
  • Română
  • English
  • Français

Uzina Vehicule

Uzina Vehicule Dacia asigură producţia gamei de vehicule Logan, Logan MCV, Sandero (inclusiv versiunea Stepway) şi Duster (4x2, 4x4), cât şi fabricarea de piese de schimb pentru modelele actuale şi cele ieşite din fabricaţie.

Uzina Vehicule funcţionează în prezent la o cadenţă de 1.300 de vehicule pe zi, adică 60 de vehicule pe oră (un vehicul iese de pe banda de montaj la fiecare minut).

În anul 2016, uzina a fabricat 320.239 de mașini și 42.371 de caroserii vopsite, care au fost expediate uzinei Renault din Algeria. În cei 49 de ani de existenţă, uzina a produs 8 modele diferite: Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia Nova, Dacia SupeRNova, Dacia Solenza, Dacia Logan (cu versiunile berlină, break, furgon şi pick-up), Dacia Sandero şi Dacia Duster, în total aproape 6 milioane de vehicule.

Uzina este organizată în patru departamente de fabricaţie: Presaj, Caroserie, Vopsitorie şi Montaj.

Presajul reprezintă începutul procesului de fabricaţie a unui vehicul şi constă în transformarea materiei prime, livrate sub formă de tablă din oţel, în piese de caroserie.

Piesele astfel obţinute sunt trimise în departamentul Caroserie, unde sunt asamblate prin sudură în puncte şi, împreună cu elementele mobile, formează caroseria maşinii.

Vopsitoria, a treia etapă a procesului de fabricaţie, are ca misiune protejarea caroseriei împotriva coroziunii şi realizarea unui aspect final conform exigenţelor de calitate. Pentru vopsirea unei caroserii sunt necesare 8 kg de vopsea (pe bază de apă). 

În ultima etapă a procesului de fabricaţie, în departamentul Montaj, sunt asamblate şi montate elementele mecanice (grupul motopropulsor, puntea spate), postul de conducere, oglinzile, elementele interioare şi exterioare ale vehiculului (mochete, scaune, faruri etc.).

O altă activitate importantă a Uzinei Vehicule constă în fabricarea de piese pentru celelalte uzine Renault care asamblează modelele Logan, Sandero și Duster: Brazilia, Rusia, Maroc, Columbia, Iran, India Africa de Sud şi Algeria.

Dacia este, în prezent, cea mai mare uzină de vehicule a Grupului Renault, cu un număr de 7.100 de salariaţi, dintre care 30% sunt femei.

PrintPrintSau salvează această pagină caPDFPDFWordWord