Bine ai venit la daciagroup.com
  • Română
  • English
  • Français

Uzina Vehicule

Uzina Vehicule Dacia asigură producţia gamei de vehicule Dacia Logan berlină, Dacia Logan MCV, Dacia Sandero şi Dacia Duster, cât şi fabricarea de piese de schimb pentru modelele actuale şi cele ieşite din fabricaţie.

Capacitatea maximă de producţie a uzinei este de 350.000 de unităţi pe an, iar cadenţa de fabricaţie este de 62 de vehicule/oră, ceea ce înseamnă că, practic, de pe banda de montaj iese o mașină la aproximativ 55 de secunde.

În cei 48 de ani de existenţă, uzina a produs 8 modele diferite: Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia Nova, Dacia SupeRNova, Dacia Solenza, Dacia Logan (cu versiunile berlină, break, furgon şi pick-up), Dacia Sandero şi Dacia Duster, în total peste 5 milioane de vehicule.

Uzina este organizată în patru departamente de fabricaţie: Presaj, Caroserie, Vopsitorie şi Montaj.

Presajul reprezintă începutul procesului de fabricaţie a unui vehicul şi constă în transformarea materiei prime, livrate sub formă de tablă din oţel, în piese de caroserie.

Piesele astfel obţinute sunt trimise în departamentul Caroserie, unde sunt asamblate prin sudură în puncte şi, împreună cu elementele mobile, formează caroseria maşinii.

Vopsitoria, a treia etapă a procesului de fabricaţie, are ca misiune protejarea caroseriei împotriva coroziunii şi realizarea unui aspect final conform exigenţelor de calitate. Pentru vopsirea unei caroserii sunt necesare 8 kg de vopsea (pe bază de apă).  

În ultima etapă a procesului de fabricaţie, în departamentul Montaj, sunt asamblate şi montate elementele mecanice (grupul motopropulsor, puntea spate), postul de conducere, oglinzile, elementele interioare şi exterioare ale vehiculului (mochete, scaune, faruri etc.).

O altă activitate importantă a Uzinei Vehicule constă în fabricarea de piese pentru celelalte uzine Renault care asamblează modelele Logan, Sandero și Duster: Brazilia, Rusia, Maroc, Columbia, Iran, India şi Africa de Sud. În plus, Uzina Vehicule livrează și caroserii de Logan berlină, asamblate și vopsite, uzinei Renault din Algeria.

Dacia este, în prezent, cea mai mare uzină de vehicule a Grupului Renault, cu un număr de 7.200 de salariaţi, dintre care 30% sunt femei.

PrintPrintSau salvează această pagină caPDFPDFWordWord